Når bruden trer inn i kirken, føres hun gjerne opp kirkegulvet av sin far. Dette stammer fra den gamle patriarkalske tanken at det er faren som skjenker bort sin datter. Men i dag skjer det også ofte at brudeparet velger å gå inn sammen til vielsestedet.

Noen er opptatt av hvem som skal sitte hvor i kirken. Etter gammel tradisjon har det vært en kvinne- og mannsside i våre kirker, noe som kommer til uttrykk i brudefolkenes plassering under vielsen. Brudens slektninger sitter på venstre side og brudgommens tar plass på høyre side av midtgangen. Dette er for øvrig ikke noe særnorsk fenomen. Vi møter denne kjønnskillelsen i blant annet Sveits, Frankrike, Tyskland og Irland.

Kom la oss beruse oss i kjærlighet inntil morgenen, fryde oss i elskov.

Ord og tekster
I kirken kan paret velge mellom to måter å avlegge ekteskapsløftene på. Den ene er at presten stiller spørsmål til hver av de blivende ektefolkene som de svarer ja på. Den andre måten er at brudefolkene selv fremsier ekteskapsløftene ved å gjenta dem etter presten : Jeg tar deg NN til min ektefelle. Jeg vil elske og ære deg, og bli trofast hos deg i gode og onde dager, inntil døden skiller oss.

Ringer og Løfter
Hvis brudeparet vil, kan de velge å gi hveranre ringene under vigselshandlingen. Overrekkelsen kan skje ved at ringene settes på etter at presten har sagt : Gi hverandre ringene, som dere skal bære til tegn på løftet om troskap. Alternativt kan det skje ved at paret selv ledsager overrekkelsen av ringene ved å fremsi følgende etter presten : NN, jeg gir deg denne ringen som tegn på mitt løfte om kjærlighet og troskap.

Magnus og Julia

Andreas Roksvåg - Sløyfe og Slør

Under forbønnen kommer brudeparet frem til alterringen og kneler. Det er mulig å velge mellom to ulike forbønner, og det kan tilføyes en fritt formulert bønn som paret selv kan være med på å utforme eller velge. Det er også mulig å tenne lys under forbønnen. Som allerede nevnt, gis det mulighet for kreativitet og deltagelse for å gjøre vigselshandlingen enda mer personlig. Deltagere i bryllupsfølget og andre kan medvirke med musikk, høytlesning eller andre kulturelle innslag. Det er også mulighet for at kirkebryllup feires som en messe, det vil si at det inngår nattverd i kirkebryllupet.

Ved vielse i Den Norske Kirke skal ikke brudeparet underskrive noen vigselsprotokoll. Brudeparet har før vilkårene for vielse ble godkjent av myndighetene, gitt de nødvendige underskrifter. Den endelige vigselsattesten ble tilsendt fra Folkeregisteret etter vielsen.

Dette er hovedpunktene i kirkelig vielse, fastsatt av kirkemøtet i 2003 med Hjemmel Kronprinsregentens Resolusjon av 26. Oktober 1990:
Preludium/inngang
Inngangsord v/presten
Salme
Tale v/presten
Ekteskapsinngåelse
Overrekkelse av ringer
Forbønn
Musikk/symbolhandlinger
Salme
Velsignelse
Utgang

Mange brudepar er i dag mer bevisste på hva slags musikk og sanger de ønsker i sitt eget kirkebryllup. Mange vil gjerne høre den musikken de har en felles erfaring med, men husk at det ikke alltid er like enkelt å overfore for eksempel en poplåt til et kirkeorgel. Mange brudepar ønsker dessuten egne soloinnslag i vielsesseremonien – enten det er venner av brudeparet eller profesjonelle musikere som er utøvere. Uansett er det viktig å ta kontakt med kirkens organist i god tid før bryllupet for nettopp å diskutere musikkvalg, sangtekster og notater.

Magnus og Julia

Andreas Roksvåg - Sløyfe og Slør

Et lite utvalg av Skriftsteder fra Bibelen som kan brukes i bryllupsseremonien :
Salme 23
Høysangen 8, 6-7a
Ruts bok 1, 16
Johannesevangeliet 15, 9-12
Kolosserbrevet 4, 4-8

Forslag til bryllupsmusikk som kan brukes til inngangs- og utgangsmusikk i kirken :
F. Mendelssohn : «Bryllupsmarsj» fra en midsommernattsdrøm
R. Wagner : «Brudekoret» fra Lohengrin
J.M. Førde : «Bryllupsmarsj»
J.S Bach : «Preludium i ess-dur»
R.Nordraak : «Purpose»

Noen forslag til Salmer som kan brukes i kirken ved bryllup :
«Kjærlighet fra Gud» – «Å leva det er å elska» – «Guds godhet sang i sinnet «- «Så grønn en drakt» – «Kjærlighet er lysets kilde» – «Den blomstertid nå kommer» – «Måne og sol» 

Populære solosanger som passer fint i bryllup :
A. Edenroth : «Ett liv för mig»
Backan/Nillson : «Gabriellas song»
Newton/Trad : «Amazing Grace»
Cosma : «Kjærlighet»
Felin : «Men går jag över engarna»

I en kirke er det utvilsomt vakkert og stemningsfullt med både orgelmusikk og korsang. Men dere bør også legge en plan for resten av dagen. Musikk skaper stemning og fest. Det kan være fint med musikk, enten ferdiginnspilt, eller live, når gjestene ankommer festlokalet. Også til bryllupsdansen fungerer det utmerket med ferdige spillelister for noen, mens andre brudepar velger å leie inn et band eller en Dj – Alternativene er mange.

Kilde : Hvordan feire bryllup

Bryllupsplanleggingen gjort enkelt

Sijabra er gratis for alle brudepar! Her kan dere booke lokale, fotograf, blomster og alt dere trenger til bryllupet. Dere kan delegere oppgaver dere imellom, samt finne tips og inspirasjon til den store dagen.
Start planleggingen

Nyhetsbrev

Få inspirasjon til bryllupet og motta tips og råd for evig kjærlighet. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag.