«sommerlig pent» hva betyr det egentlig?

Du er invitert til bryllup i sommer, men hva i all verden skal du ha på deg?
Dette er nok et spørsmål mange stiller seg i disse dager – sommertid er tross alt bryllupstid.

Ikke hvitt, rødt eller svart
Det aller viktigste når det kommer til å kle seg for et bryllup, er å aldri overstråle bruden.
Det er brudeparet som skal stå i fokus, og man skal derfor kle seg deretter. Man skal ikke ha på seg noe som tiltrekker seg altfor mye oppmerksomhet på noen måter. Da sier det seg selv at man ikke skal velge en kjole som er hvit (med unntak selvsagt om det er ønske fra paret i invitasjonen). Tradisjonelt sett skal man heller ikke kle seg i rødt (tidligere sa man at gjester som hadde på rød kjole hadde ligget med brudgommen. I dag mener enkelte at rødt tiltrekker seg for mye oppmerksomhet, og derfor bør unngås. De fleste synes derimot at rødt er helt greit) og heller ikke sort (svart kjole var fy-fy fordi det var sorgens farge, og også i dag forbinder mange svarte kjoler med sorg og begravelser. Svarte kjoler er imidlertid så vanlig at de færreste vil reagere på dette i dag..) Utover det er alle farger tillatt.

Det er brudeparet som skal stå i fokus, og man skal derfor kle seg deretter

Eksklusivt: én kjole, 15 stiler, 21 farger. Selskapskjolene fra Twobirds gir uendelige muligheter, og er perfekte til forlover og brudepiker. Kjolene finner du hos Atelier V

Twobirds

Kle deg pent
Når det er sagt, så er det viktig å kle seg til vertskapets- og selskapets ære.
I dag er det lov til det meste, men det er fint hvis man kan følge det brudeparet ønsker for bryllupet.
Det vil si at man respekterer hva slags antrekk brudeparet ønsker at man kler seg i – om dette står i invitasjonen – og at man ikke tar på seg noe som kan virke vulgært eller støtende. Ultra-korte kjoler og dype utringninger passer ikke til bryllup.
Man skal kle seg «tekkelig» i et bryllup, dette er tross alt ikke en kveld ute på byen.

Det er veldig stor forskjell på hva slags forhold folk har til å pynte seg.

Hva sier innbydelsen?
Som nevnt over, så står det mest sannsynlig i innbydelsen hva slags antrekk brudeparet ønsker at gjestene skal kle seg i. Noen ønsker seg et veldig formelt bryllup, mens andre foretrekker en mer avslappet feiring.
Det er veldig stor forskjell på hva slags forhold folk har til å pynte seg, men respektere likevel det som står i invitasjonen. Er du usikker, kan du ringe brudeparet og spørre. Bunad er lov å ha på seg uansett, både når det gjelder kvinner og menn.

Sjekk gjerne ut med andre gjester hva de skal ha på seg, det er heller ikke gøy å komme i samme antrekk som andre.
Og husk at man skal dekke skuldrene i kirken. Ha derfor med deg et sjal som du kan legge over skuldrene om din kjole skulle trenge det.

Eksklusivt: én kjole, 15 stiler, 21 farger. Selskapskjolene fra Twobirds gir uendelige muligheter, og er perfekte til forlover og brudepiker. Denne finner du hos Atelier V

Atlier V

Anvisningen i invitasjonen varierer mellom «galla», «smoking», «mørk dress» og «pent» – eller sommerlig pent på denne tiden av året. Men hva innebærer dette?

Galla
Dette er det mest formelle bryllupet, og kleskoden er ganske streng. Her tar man på seg det fineste man har.

 • veldig formelt
 • lang kjole
 • ikke buksevariant
 • eventuelt hansker (disse skal taes av når man spiser)

Smoking
Dette er også en formell feiring, men er ikke like strengt.

 • formelt
 • stil og klasse
 • pyntet kjole
 • litt kortere kjole – cocktaillengde
 • eventuelt selskapsbukser

Dress
Står dette på innbydelsen, er det åpent for litt mindre formelle klær enn de to førstnevnte.

 • friere kleskode
 • enklere kjole, men likevel pen
 • lengde etter ønske
 • eventuelt drakt med skjørt eller bukser
 • lettere sommerkledd

Sommerlig pent
Dette betyr ikke at man skal ta på seg noe hverdagslig, men heller at man ikke trenger å ta på seg en gallakjole.

 • mer uformelt
 • ikke stivpyntet
 • sommerkjole
 • lettere og lysere antrekk

Noen siste tips:
Sko er vel en smakssak. Noe som passer til antrekket er en selvfølge, og det er lurt å velge noe man klarer å gå i en hel dag (eller å eventuelt ha med seg 2 par derav ett par lave til senere på kvelden når bena har «fått nok» men ikke du..)
Vesken er jo også en viktig del av antrekket – hvor ellers skal vi ha mobil, kamera, mint o.l og det kan også være lurt å ha litt makeup for å friske opp sminken utover kvelden. En hårspray i veske-størrelse er også praktisk, og selvfølgelig papirlommertørkler til tårene. – Husk å bruke vannfast maskara!

Eksklusivt: én kjole, 15 stiler, 21 farger. Selskapskjolene fra Twobirds gir uendelige muligheter, og er perfekte til forlover og brudepiker. Kjolene finner du hos Atelier V

Twobirds

Atelier V kan spesialdesigne selskapskjoler. I tillegg tilbyr salongen selskapskjoler fra blant annet Jenny Packham og Twobirds Bridesmaids – og ikke minst fra Vibeckes egen kolleksjon Unity Bride.

Bilder : Twobirds og Atelier V

Bryllupsplanleggingen gjort enkelt

Sijabra er gratis for alle brudepar! Her kan dere booke lokale, fotograf, blomster og alt dere trenger til bryllupet. Dere kan delegere oppgaver dere imellom, samt finne tips og inspirasjon til den store dagen.
Start planleggingen

 

Nyhetsbrev

Få inspirasjon til bryllupet og motta tips og råd for evig kjærlighet. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag.