Adventskalendere er noe som hører adventstiden til og uten dem er det noe som mangler. Adventskalenderne har typisk 24 luker der det skal åpnes en luke for hver dag fra 1. desember til og med 24. desember, og skal fungere som en nedtelling til jul. Men det finnes også enklere versjoner av julekalendere slik som appelsin der man drar ut en nellik for hver dag frem til Julaften da det ikke er flere nellikstilker igjen.

Man regner med at Adventskalendernes opprinnelse er fra tidlig 1900-tall og angivelig fra Tyskland. De første kalenderne hadde gjerne bare et julebilde eller lignende bak lukene, men utviklingen har gått dit at det nå som oftest skjuler seg gaver eller små pakker bak lukene. De første trykte kalenderne med små luker som kunne åpnes ble laget i Tyskland i 1904, men kom ikke til Norge før på 1940-tallet. I dag finnes det mange hundre julekalendere på nett bare i Norge.

I årene som har vært har vi i Norge blitt vant med å pynte opp huset eller leiligheten vår med den velkjente lilla adventspynten. Det har blitt en tradisjon som veldig mange følger og setter stor pris på, og som barn har forventninger til. Vi gjør det hovedsakelig fordi vi er glade i juletiden og vil markere det.

Juleforberedelser

Rawpixel

Adventstiden starter alltid ved første søndagen i advent som varierer mellom å være fra 27. november til 3. desember, siden søndagen faller på forskjellige datoer nesten hvert år. Tidligere var det bare kirkene som markerte denne tiden, for det er egentlig en kristen tradisjon dette med advent. Det var da en forberedelse før fødselen av Jesus, og når denne tradisjonen ble innført i ca. år 400 var det vanlig at de kristne gikk inn i en fasteperiode på samme måte som muslimene gjør i sin Eid. Tradisjonen rundt dette med faste er det fortsatt en del som holder fast ved og utøver i kristne land.

Det er først i nyere tid at vi har begynt denne tradisjonen med forberedelser til julen. Nærmere bestemt etter siste verdenskrig. Da ble tradisjonen overført fra kirken og over til de private hjem. Med adventslys og andre pyntegjenstander i lilla.

Uansett så er advent en hyggelig tid for de fleste, der det blir satt av litt mer tid med familien til å både pynte opp og samles rundt tenning av lys. Ha en flott førjulstid!

Vi i Sijabra har i år som i fjor satt sammen en flott Julekalender så meld deg på her.

Årets Julekalender

Fotogruppen

Nyhetsbrev

Få inspirasjon til bryllupet og motta tips og råd for evig kjærlighet. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag.