Mange gleder seg, mens andre gruer seg, til å holde tale og det å stå framfor en stor forsamling med mennesker, selv om det er familie og venner – eller skal vi si, siden det er akkurat foreldre og venner..

I en bok fra 1949, 333 regler for god tone, heter det blant annet :
«Ved bryllupsbordet sitter brudeparet på hedersplass og brudens far med brudgommens mor på brudens høyre side, og ved siden av brudgommen sitter brudens mor, som har brudgommens far til bords. De to familier blandes ellers godt sammen rundt bordet.
Verten ønsker velkommen til bords. Den første tale – talen til brudeparet – holdes av brudens far eller den slektning som ‘har gitt bruden bort’. Så følger gjerne en lang rekke taler, forloverne, brudgommens fars tale til bruden og hennes slekt, venners taler osv.»
Bryllupsmiddagen er en arena for mange og obligatoriske taler. Listen er omfattende. Vi har satt opp vår liste på rekkefølgen av taler. Både velkommen til bords-talen og takk for maten-talen skal vere kortere enn de øvrige talene. Alle de ordinære talene skal foregå etter at hovedretten er servert, hvis korrekt etikette skal følges. Det er vanlig å avslutte hver tale med å utbringe en felles skål.

Magnus

Andreas Roksvåg - Sløyfe og Slør

Det er helt opp til hver enkelt hvordan rekkefølgen av taler i et bryllup skal holdes, men i tradisjons tro finnes det noen gode råd og forslag til hva som kan vere en god ide.
Her kommer er en liten liste til inspirasjon <3

1. Verten ønsker velkommen
– En kort tale for å ønske velkommen, og introdusere toastmasteren. Kan holdes av brud, brudgom, eller en av brudeparets foreldre
2. Toastmasteren gir sine praktiske opplysninger.
3. Brudens Mor eller Far holder tale.
– Forbered dere på å høre litt om barndommen, og hyggelige ord. Det er også vanlig å ønske svigersønn/datter velkommen inn i familien.
4. Brudgommen
– Tale til bruden, gjerne med en takk til brudens foreldre for å ha skapt en så fantastisk kone! Takker også gjerne forlovere.
5. Bruden (hvis hun ønsker)
-Tale eller sang til brudgommen, og fine ord til egne foreldre og svigerforeldre. Takk til forlovere er også hyggelig.
6. Brudens Forlover
– En tale hvor det er hyggelig å snakke om vennskapet mellom brud og forlover. Men kan gjerne hente fram gode/humoristiske historier. Inkluder gjerne også andre venninner og venner. Evt. sang.
7. Brudgommens forlover
– Ofte en meget uhøytidlig tale, med et par småkleine historier involvert. Fokus på vennskap.
8. Brudgommens Mor eller Far
– Ofte en nokså lik tale som til bruden fra mor eller far. Fokus på barndom, artige historier og gode ord om bruden.
9. Åpen for alle
– Besteforeldre, faddere, søsken, venner og andre som måtte ønske å si noen ord. Det er opp til Toastmaster å sørge for at det ikke blir for mange/lange taler.
10. Takk for maten tale
– Taleren er ofte en i familien. En kort tale hvor man takker for (forhåpentligvis) nydelig mat, og gir en stor applaus til kjøkken, servering og stedet bryllupet arrangeres.

I Norge er det vanlig med mange taler i et bryllup, men det finnes også tilfeller hvor det faktisk ikke blir holdt en eneste tale! Det er ikke alle som ønsker taler, og det må selvfølgelig respekteres. Det viktigste er at brudeparet gjennomfører bryllupsfeiringen på sin egen måte. Hvis dere ikke ønsker taler, så husk å opplyse om det på forhånd, i invitasjonen eller på annen måte.

Magnus holder sin tale for Julia

Andreas Roksvåg - Sløyfe og Slør

Kilde : Kunsten å feire bryllup

Bryllupsplanleggingen gjort enkelt

Sijabra er gratis for alle brudepar! Her kan dere booke lokale, fotograf, blomster og alt dere trenger til bryllupet. Dere kan delegere oppgaver dere imellom, samt finne tips og inspirasjon til den store dagen.
Start planleggingen

Nyhetsbrev

Få inspirasjon til bryllupet og motta tips og råd for evig kjærlighet. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag.