Festen du aldri glemmer!
Gode venner, flott festbord, minnerike taler, morsomme sanger, mye latter … Hva mer kan du ønske deg?

Her vil vi gi noen gode råd til deg som skal skrive taler eller sanger til fest.

Festsanger
Disse synger man kanskje sammen, eller er noe en gruppe av gjestene har laget og skal fremføre. Vi har egentlig en sterk sangtradisjon her i landet, og det er vanlig å ha «hjemmelagede» sanger i brylluper og andre anledninger. Kravet til slike sanger er små, og alt er for det meste lov. Om man står litt fast er det mange steder man kan få hjelp til akkurat dette å lage en god sang med egen tekst.

En sang-skribent skriver en personlig sang ut fra dine opplysninger, og du kan ta æren for sangen! Det er jo du som har bestemt innholdet. Skribenten har bare fått dine innspill til å rime, og det kanskje på en morsom og fengende måte!

Takk for maten taler
Det stilles store krav til den som skal holde en takk for maten tale, og derfor skal du være beæret over at akkurat du fikk dette oppdraget!

En «takk for maten tale» kommer som siste talen i en kanskje lang rekke av taler, og den skal holdes mens gjestene lengter etter å få strekke litt på beina. Det er ikke nødvendig å ramse opp alt dere har spist, men du kan kanskje nevne dette hvis rettene har vanskelige navn? Da kan det bli litt morsomt å høre deg snuble i ordene.

Gode råd
Det sier seg selv at den helst bør være kort og morsom. Det er ikke noe poeng i å ramse opp alt man har spist, men kanskje heller takke vertskap, kokker og serveringspersonell for deres innsats. De morsomme poengene bør være relatert til mat og drikke, men ikke nødvendigvis. Har du takket de som skal takkes, er det ingenting i veien for å fortelle en god (kort) historie, anekdote eller vits til slutt. Du kan gjerne bruke selvironi. Det å avslutte med et morsomt poeng, er alltid vellykket!
Avslutt gjerne med en skål for vertskapet (+ evt. serveringspersonellet og kokken).

Glem ikke pausene!
Tell gjerne til 5 inni deg på steder der du forventer at gjestene skal le, eller før du kommer til poenget. Noter gjerne hvor pausene skal være på talen din, slik at du husker hvor du skal stoppe litt opp.

Når det gjelder takk for maten taler, trenger man ikke å ha prestasjonsangst, for gjestene er på din side. De har lyst til å more seg, og latteren sitter som oftest løst.

Takk for maten talen er viktig

Sijabra

Bryllupstaler – 10 tips
Skal du skrive en tale til bryllup, er det mye å huske på. Her har du en liten oversikt.

1. Forbered deg grundig
Skriv ned alt du ønsker å ha med i talen. Deretter stryker du en del. Skriv gjerne midtdelen av talen først. Gjør det du finner lettest. Deretter kan du skrive innledning og avslutning.

2. Lag gode overganger
Talen skal ikke være kronologisk. «Så skjedde det og så det», det kan lett bli kjedelig. Begynn gjerne med nåtiden og sammenlign med da brud/brudgom var yngre. Forteller du gjestene om at brudgommen er handy, kan du trekke tråden tilbake til da han var liten og skulle plukke alt i stykker. Da får du gode overganger og talen blir mer interessant.

3. En bryllupstale bør ikke være for lang
Du trenger ikke ta med hele livshistorien til brud eller brudgom. Ta med det viktigste, og velg ut det som er viktig for deg og ditt forhold til brud eller brudgom! Talen bør vare ca 3-4 minutter, og det er bedre med en for kort enn en for lang tale.

4. Bruk gjerne visdomsord, ordtak eller sitater
En tale kan gjerne krydres med noen ordtak eller sitater. Et ordtak eller et sitat setter ting litt på spissen, og du får gjerne sagt det du vil si med færre ord enn du vanligvis ville ha brukt. Når du bruker sitater, er det gjerne fint å få med navnet på den som har sagt de kloke ordene.

5. Humor
Klarer du å bringe noe humor inn i talen, høynes stemningen i bryllupet. Det er ikke meningen at du skal være krampaktig morsom, men en liten selvironisk bemerkning kan være nok til å løfte stemningen.

6. Alvor
Husk at man blir veldig lettrørt, og for mye alvor og rørende omtale av brud/brudgom kan få tårene til å komme. Derfor må du vurdere hvor mye du tåler.

7. Snakk sent
Tell gjerne til 5 inni deg når du skal ha en pause, så blir det lettere å vente med neste setning.

8. Bruk stor skrift på huskelappen
Det er lurt å lære talen utenat, samtidig som du tar med huskelapp. Husk at det kan være lite lys i lokalet, så skriv tydelig

9. Du kan ikke få sagt «alt» i en tale
Konsentrer deg om det viktigste av det viktige. Ta med ting som ikke andre har sagt før deg, helst ting som angår ditt forhold til brud elle brudgom.

10. Velg et tema
Du vil kanskje spinne litt omkring spesielle opplevelser og/eller spesielle egenskaper hos brud/brudgom?

Skriveprosess

Bryllupsplanleggingen gjort enkelt

Sijabra er gratis for alle brudepar! Her kan dere booke lokale, fotograf, blomster og alt dere trenger til bryllupet. Dere kan delegere oppgaver dere imellom, samt finne tips og inspirasjon til den store dagen.
Start planleggingen

Nyhetsbrev

Få inspirasjon til bryllupet og motta tips og råd for evig kjærlighet. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag.

Nyhetsbrev

Få inspirasjon til bryllupet og motta tips og råd for evig kjærlighet. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag.