Vi liker å si kjærlighetsgaver

Morgengaven

Morgengaven ble tidligere betraktet som brudgommens motytelse for brudens jomfrudom. Midt på 1800-tallet var det lovpålagt for brudgommen å gi brudenmorgengave ettersom brudens familie sto for selve bryllupet. Dette skulle være en livsforsikring for bruden, i tilfelle noe skulle skje med ektemannen. I dag holder vi fortsatt tradisjonen med å gi morgengave til bruden dagen etter bryllupsfesten, som en takk for at han ble valgt til ektemann. Det er etter hvert også blitt vanlig at bruden gir morgengave til sin brudgom.

Bryllupsdager

Det å gi hverandre en liten gave for å minnes dagen for giftermålet gir forholdet fornyet glede. La gode minner fra dagen gjenskapes, med en romantisk middag eller en presang som blir husket. Gjør bryllupsmarkeringen til en egen tradisjon og la deg inspirere av alle de mange ulike bryllupsdagene, hvert nytt bryllupsår feires med en egen tittel.

Brudepar topping på bryllups kake

Brudepar

Et bryllup er en fest for et par som elsker hverandre, og bryllupsdager bør så absolutt markeres og feires. Sett gjerne av tid til å mimre om den første tiden dere hadde sammen, hvordan dere traff hverandre og veien fram til bryllupet.

Ved sølv – og gullbryllup er det naturlig å invitere til fest! Å minnes en så betydningsfull og minnerik hendelse fortjener en markering for dere to alene eller sammen med nære venner og familie. Det var på denne dagen dere valgte å si ja til å leve sammen resten av livet, noe som selvfølgelig fortjener en fest.

Selve markeringen av de ulike navnene på bryllupsdager skriver seg tilbake til middelalderen og det tysk-romerske riket. Mannen kronet sin kone med en sølvkrans på 25-årsjubileet for deres bryllupsdag og dersom de var gift i ytterligere 25 år ble kona hedret med en gullkrans på deres 50-års bryllupsdag.

Antall år for bryllupsmarkeringer:

1 år: Papirbryllup

2 år: Bomullsbryllup

3 år: Lærbryllup

4 år: Blomsterbryllup

5 år: Trebryllup

6 år: Sukkerbryllup

7 år: Ullbryllup

8 år: Bronsebryllup

9 år: Keramikkbryllup

10 år: Tinnbryllup

11 år: Stålbryllup

12 år: Silkebryllup

12,5 år: Kobberbryllup

13 år: Kniplingsbryllup

14 år: Elfenbensbryllup

15 år: Krystallbryllup

20 år: Porselensbryllup

25 år: Sølvbryllup

30 år: Perlebryllup

35 år: Korallbryllup

40 år: Rubinbryllup

45 år: Safirbryllup

50 år: Gullbryllup

55 år: Smaragdbryllup

60 år: Diamantbryllup

65 år: Kronjuvelbryllup

70 år: Jernbryllup

75 år: Atombryllup

80 år: Platinabryllup

90 år: Granittbryllup

Tekst: Thomas B. D. Foto: Bitte Haaverstuun

Nyhetsbrev

Få inspirasjon til bryllupet og motta tips og råd for evig kjærlighet. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag.