Jeg tror jeg ønsker meg et tradisjonelt bryllup når jeg gifter meg, men hvor vet jeg ikke, og heller ikke med hvem, sier en lattermild Pia Haraldsen. – Men presten skal i hvert fall være Einar!

Pia Haraldsen og Einar Gelius har gitt ut bryllupsbok sammen. «Kunsten å feire bryllup» fra Font Forlag, er en vakker samling av deres egne erfaringer med bryllup og planlegging, gode råd, nydelige bilder, historiske tilbakeblikk og fine anekdoter.

Telefonrekord
Pia og jeg har kjent hverandre i mange år, men vi ble for alvor kjent da vi for noen år siden møttes i et forsøk på å sette verdensrekord i telefonsamtale-snakking. Vi snakket sammen på telefon i over ett døgn – og på den måten ble vi ekstra godt kjent. Vi fant fort ut at vi ønsket å finne felles prosjekter som vi kunne jobbe med. Ett av disse prosjektene, var ideen om en bryllupsbok, forklarer Einar Gelius.

– Pia vil jo ha tradisjonelt bryllup med deg som prest, hva er det mest romantiske bryllupet du selv kan tenke deg, spør vi.

-Jeg har erfaring med vielse både i kirke og på tinghus. Den mest romantiske vielse jeg kan tenke meg, er i Lom stavkirke med mange gjester tilstede, svarer den folkekjære presten Gelius.

Pia Haraldsen og Einar Gelius har til sammen en stor kunnskapsbank om bryllupsplanlegging og feiring. Hun har et stort nettverk og har deltatt som forlover og ikke minst som gjest ved en rekke begivenheter. Hans rolle som prest og sjelesørger og ikke minst som åpensinnet for kreative påfunn, har også gitt ham en unik erfaring.

Gir budsjett-tips
De to forfatterne er opptatt av at brudeparet må legge vekt på hva de selv ønsker seg for sin store dag, og tenke mindre på hva som forventes av andre.

Mange føler press på at man må overgå hverandres bryllup, og i noen venninnegjenger blir det nesten en konkurranse om å ha det flotteste og dyreste bryllupet. Det er ikke der fokuset bør være. Det viktigste er at brudeparet arrangerer et bryllup slik de ønsker og har mulighet til og det kan fint gjøres på budsjett. I boken er det flere budsjettvennlige tips, som vi håper folk kan dra nytte av, sier Pia Haraldsen.

Einar Gelius tilføyer:
Hva andre mener og tenker er helt underordnet den dagen. Men selvsagt bør man være åpen for råd og vink og gode forslag til hvordan ting kan gjøres.

Tid er nøkkelen

– Hva tror dere gir bryllupet et preg som virkelig huskes?

Det er mange ting som vil kunne gjøre et bryllup minnerikt. Selve bryllupseremonien er èn ting: Desto mer brudeparet selv medvirker i vielsen, desto mer personlig og minnerik blir den. Festen er en annen ting: gode og varierte taler, utradisjonell og spennende meny og levende musikk vil alt være med på å gjøre at man husker festen. Det handler om å skape en god og lett stemning – festen må være fylt av både lek og alvor.

I boken poengterer Einar Gelius og Pia Haraldsen at lanlegging og gjennomføring bør være en berikende opplevelse.

Hvordan skal man klare å beholde den positive tankegangen gjennom hele planleggingen og gjennomføringen, uten å drukne i stress og kav?

-Tid er et nøkkelord i denne sammenheng. Det å ta seg god tid til planleggingen og diskusjonene i forkant – og det å unne seg litt ekstra fri i dagene før selve bryllupsdagen. For når man er uthvilt og har unngått stress og kav, blir selve bryllupsdagen en eneste stor fest!

For noen kan det å konsultere en bryllupsplanlegger være både riktig og viktig. Men det viktigste er at brudeparet selv har kontroll og mening om hvordan selve bryllupet skal bli, poengterer Einar Gelius.

– Har dere opplevd at brudepar får ren prestasjonsangst, enten for selve vielsen, eller for bryllupets stil og innhold?

– Absolutt. For mange er bryllupsdagen den største dagen i livet. Jeg har ofte sett brudepar som er både nervøse, spente og alvorsfylte foran den store dagen. Men når bruden kommer skridende inn kirkegulvet, kan skuldre senkes og gledestårene kommer fram, forteller presten Gelius.

Artikkelen fortsetter under bildet.

proposal_153183986

Det viktigste
Gelius og Haraldsens erfaringer og kompetanse har resultert i en mangfoldig bok, der det også er gitt plass praktiske hjelpemidler som huskelister, budsjettskjema og skjema for ønskelister.

Det er likevel følelsene og minnene som er viktigst for forfatterne, og på slutten av boken kommer de med følgende råd: Bruk sansene, hodet og hjertene i planleggingen! Det vesentlige er ikke om bryllupet blir slik andre mener det skal være. Det viktigste er at dere klarer å skape noe sammen som er deres bilde av bryllupet og kjærligheten.

Selv har de flere herlige minner å dele:

De sterkeste bryllupsminnene mine er nok den gangen jeg viet et par i en telefonkiosk på Vålerenga, eller et par i pausen i en fotballkamp på Bislett stadion med tusenvis av tilskuere, forteller Gelius.

Det var ekstra spesielt å være forlover for min bestevenninne fra England da hun giftet seg, minnes Haraldsen.

Jeg husker også godt da jeg var brudepike som barn, og følte meg som en liten prinsesse med hvit ballkjole og korketrekkere i håret.

bridesmaids_145347682

Bryllupsplanleggingen gjort enkelt

Sijabra er gratis for alle brudepar! Her kan dere booke lokale, fotograf, blomster og alt dere trenger til bryllupet. Dere kan delegere oppgaver dere imellom, samt finne tips og inspirasjon til den store dagen.
Start planleggingen

Nyhetsbrev

Få inspirasjon til bryllupet og motta tips og råd for evig kjærlighet. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag.