Brudebuketten har hatt flere funksjoner, man hadde for eksempel urter og hvitløk i den for å beskytte seg mot onde ånder (kunne du tenkt deg hvitløk i brudebuketten din?)

I tidligere tider var også hygienen dårlig, så på 15 og 1600-tallet ble brudebuketten brukt for å maskere uheldig lukt. I Storbritannia bar bruden buketten med dill samt spiselige blomster under seremonien, under middagen ble disse urtene og blomstene spist av brudeparet og gjestene. Årsaken var at dill skulle øke sexlysten.

Knappehullsblomsten til brudgommen
(også kalt «corsage (kosasj) betyr «over hjertet») består som regel av blomster hentet fra brudebuketten til bruden. Egentlig er knappehullsblomsten brudens «gave» til brudgommen.
Den skal altså festes i knappehullet eller på kragen på brudgommens venstre side. Det er vanlig at også brudgommens forlover har likedan + brudens far. Brukes brudesvenner kan de også bruke knappehullsblomst.

Til gjengjeld er det brudgommen som egentlig skal kjøpe brudebuketten. Men det er nok ikke så mange i dag som følger den tradisjonen. Men om du skal kjøpe brudebukett til bruden og du skal følge de gamle tradisjonene så fortell de som skal lage brudebuketten om hva bruden liker av blomster, gjerne hva som er hennes yndlingsfarge. Ta gjerne med et bilde av bruden og fortell hvor høy hun er. I disse dager går man nok sammen for å bestemmer seg og ofte med en dyktig blomsterdekoratør.

Noen har valgt et fargetema til vielsen og mange ønsker å la dette gå igjen også i blomster til brudeparet. Fargevalget er da som regel en farge iallefall bruden liker, så den er ganske trygg. Jeg synes ikke man alltid skal tenke mote når man kjøper en brudebukett. Kjøp den med hjertet og fortell gjerne bruden hvorfor du har valgt akkurat denne brudebuketten. Det er jeg sikker på at hun vil sette pris på!

 

De vanligste blomstene som brukes i bryllup er liljer, roser, orkideer og blomster som fioler, amaryllis, påskeliljer, asers, anemoner, krysantemum, prestekraver, forglemmegei, gardenia, gladioler, liljer og iris.

Blåklokker med sine vakre blå klokke blader er den perfekte blomst i buketten, da sier man ja uten å si det for meningen til denne vakre blomsten er «Jeg er din for alltid!»

Gyllenlakk kan med sin symbolikk ”oppstemthet og optimisme” legge føringer for hvilken sinnsstemning man møter fremtiden med.
Hvitveis passer perfekt til et forsommerbryllup, og sier så vakkert og uskyldig ”la meg holde deg i hånden”.

Hvis det feires et flott julebryllup, og barn står høyt på ønskelisten, finnes symbolikken ”fruktbarhet” i den vakre julerosa.

Kaprifolium er også en nydelig blomst til bryllup, og med den sier du til din kjære at ”jeg vil alltid støtte deg!”. Godt å vite for en nervøs brudgom.

Peoner er også kraftfulle bryllupsblomster som forteller din kjære og alle gjestene at du ”er i paradis, nå vet jeg at jeg elsker deg!”.

Nydelige Rosa Roser er flott i brudebuketten

Eller hvorfor ikke velge en enkel og vakker solsikke? Den understreker hengivenhet og trofasthet, og forteller den lykkelige brudgommen at ”sannheten stråler fra øynene dine. Jeg håper og tror på deg”.

Med rosa kan man for eksempel ikke trå feil, det betyr nemlig ”jeg er forelsket i deg, og lover deg troskap”.

Gult i brudebuketten forteller din kjære at ”du er solen i mitt liv”.

Og hvis du virkelig vil slå på den store symbolikktromma, er blått perfekt for bryllupsdagen.
Blått lover nemlig dyrt og hellig at ”jeg vil bli ved din side til døden skiller oss.”

Betydningsfulle farger Også farvene på blomstene har sin egen betydning, og her er det mye å velge blant for dem som ønsker at brudebuketten skal snakke sitt eget språk.

Magnolia tre i blomst

Magnolia er blant de første blomstrende trær som oppstod på jorden, og den regnes som en av de eldste nålevende blomsterplantene.

Røde blomster skildrer kjærlighet, rosa blomster står for lykke, hvitt betyr renhet
og uskyld, oransje blomster representerer tillit og entusiasme, grønne blomster viser helse, og blå og lilla blomster skildre ro og verdighet. Tradisjonelt er farven på blomstene hvit siden hvit symboliserer renhet og jomfruelighet.

Som pynt på bordet og i selskapslokalet, er svibler et flott alternativ. De symboliser nemlig fest og ekteskap!

Bryllupsplanleggingen gjort enkelt

Sijabra er gratis for alle brudepar! Her kan dere booke lokale, fotograf, blomster og alt dere trenger til bryllupet. Dere kan delegere oppgaver dere imellom, samt finne tips og inspirasjon til den store dagen.
Start planleggingen

Nyhetsbrev

Få inspirasjon til bryllupet og motta tips og råd for evig kjærlighet. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag.