Glass Designtallerkenene til Natalia Leikis pryder bord på blant annet Feinschmecker, Ekebergrestauranten, Alex Sushi og Gamle Logen. Ikke dårlig for en tidligere klesdesigner som kom inn i glassdesign gjennom en bakvei: I 2011 designet hun sine første tallerkener for å gi i julegave til sine faste kleskunder.

Oppdekket bord med tallerken fra Ikra

Glass tallerken fra Ikra

Tallerkenene ble produsert av en familiebedrift i Tsjekkia hvor sjefen er intet mindre enn professor i glass. Det sikret kvaliteten, for Natalia måtte være sikker på at gavene, som hun kalte IKRA glass (ikra er russisk for kaviar), var prima vare. Da kundene – typisk folk som «hadde alt» fra før – viste seg å like glasstallerkenene, bestemte hun seg for å gå ut bredere.

Målet ble satt: Natalia ville kle opp norske restauranter med designtallerkener av glass.
Mange var skeptiske men jeg bestemte meg for å teste. Jeg leverte ut mine egne designtallerkener og sa: «Prøv. Test ut. Vask dem i maskin», forteller Natalia Leikis.
Resultatet var akkurat som hun hadde forventet. Tallerkenene besto testen. De knuste ikke.

Nå har hun fått varemerket sitt, IKRA, inn i sortimentet til Culina. I tillegg til at Culina lagerfører en rekke produkter, er det også mulig å tilby kundene å få utformet sine egne designtallerkener som bestillingsvare i samarbeid med designeren.

At Natalia Leikis har gått nye veier, er egentlig helt som ventet.
44-åringen er vant til å svømme mot strømmen. Alt som 12-åring slo hun det nemlig fast, på en rotur med familien på en innsjø utenfor St. Petersburg, at når hun ble stor skulle hun bli designer. – Jeg vet fortsatt ikke hvorfor jeg sa det. I Sovjetunionen fantes det egentlig ikke designere. I Sovjetunionen var alt likt. Men faren min var opptatt av slikt. Han fikk frakken sydd av skredder og flyttet selv på knappene sine for å få den til å sitte som han ville. Det er kanskje ham jeg har det fra, sier hun.

Hun ble uteksaminert fra universitetet for teknologi og design i St. Petersburg i 1994.
Så fulgte 22 år som klesdesigner, for blant andre statsråder, ambassadører – og kuriøst nok – Espen Esther Pirelli Benestad, før hun for to år siden la symaskinen vekk for godt for å vie seg fullt og helt til glassdesign.

Fordeler med Ikra glass
Glassdesigneren – siden hun også hjelper kjøperen med selv å utforme sine egne design, kaller hun seg egentlig «konseptutvikler» – trekker også frem flere fordeler med sitt eget materiale.

  • Alle produktene hennes kan lages i over 30 farger.
  • Glasstallerkener kan ha mange forskjellige uttrykk, fra klassisk-herskapelig til moderne og trendy.
  • Glass er mer miljøvennlig enn porselen og keramikk, og er fullstendig resirkulerbart…hvis man tenker grønnere!
  • Glasstallerkener inneholder ingen farlige kjemikalier og er derfor 100 prosent matsikre.
  • Glass lar deg bruke logoer og andre dekorelementer uten at de tar overhånd, slik de fort ville gjort på en porselenstallerken. Det gir en «touch» av gamledagers personalisering, da det var vanlig å ha graverte initialer på bestikket.

I tillegg understreker hun at designtallerkener av glass, fordommene til tross, ikke er mindre holdbare enn andre tallerkener, hvis man snakker kvalitetsprodukter. Produksjonsmetoden hun har valgt, fusing, hvor glasset faller av seg selv ned i en form, gjør også at de kan stables og er lettere enn blåst glass, porselen og keramikk, og er mer praktisk på mange måter.

Elsker Glass:
Hvorfor akkurat glass? – Glass er veldig spesielt. Det er like holdbart som porselen, men mer «levende», det forandrer seg hele tiden avhengig av bakgrunn, lys og skygge. Hvis man setter glasstallerkenen på et sort bord får du en mørk farge, men setter du samme tallerken på et hvitt bord ser det ikke ut som samme produkt! Det er veldig spennende og utfordrende, og man kan leke seg fram med duk, brikker og lys og skape et spennende bord hver gang!

Ikra by Natalia Leikis

Bryllupsplanleggingen gjort enkelt

Sijabra er gratis for alle brudepar! Her kan dere booke lokale, fotograf, blomster og alt dere trenger til bryllupet. Dere kan delegere oppgaver dere imellom, samt finne tips og inspirasjon til den store dagen.
Start planleggingen

Nyhetsbrev

Få inspirasjon til bryllupet og motta tips og råd for evig kjærlighet. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag.