Drømmer dere om en bryllupsfeiring på ekte bonderomantisk vis? Drømmen kan nå oppfylles bare halvtimen unna storbyen – med feiring i tre dager til ende, om dere vil.

Det er nesten som å reise tilbake i tid. Grusveien som snor seg gjennom skogen og langs vannkanten tar oss med til en helt annen verden. Idyllisk beliggende på en liten halvøy ut i Hauglandsvatnet i Os hviler trehusene under edelløvet. Tause, men likevel fargesprakende og levende som om de er proppfulle av spennende historier.

En verden av kontraster

Man forventer nærmest å se stallkaren komme gående med Svarten inn på tunet, mens bakstekona roper til ham fra eldhuset og akkompagneres av latter og barnelek fra oppe i lia. Det er vanskelig å tro at Bergen – med sitt yrende, urbane sentrum – bare er en snau halvtime unna, her man inviteres til en ordentlig nostalgisk, bonderomantisk opplevelse.

Eller til fest, om du vil.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vakre Seletun har beholdt sitt preg fra tiden det var småbruk. Lokalet som i dag rommer kjøkken og spisesal var på denne tiden fjøset, mens boligdelen ligger der vi i dag finner kontor/resepsjon og soverom.

Himmelseng og måneskinn

Stedet det er snakk om er selvfølgelig Miljøsenteret Seletun. Her drives hotell, konferansesenter og selskapslokaler, med egen restaurant og alle moderne fasiliteter på plass.

-Midt i vår vakre vestlandsnatur finnes det få steder som skaper slik atmosfære rundt hvilken som helst anledning slik Seletun gjør. Her kan du sove i gammeldags himmelseng, konkurrere i pil og bue-skyting, og krype under skinnfellen til vakre toner fra utesgcenen i måneskinnet, beskriver Henning Hoftsedt, leder for Miljøtrekløveret som driver Seletun.

Eget jomfrubur

Seletun har huset mangt et selskap opp igjennom årene, og blir et stadig mer populært sted å feire bryllup. Og det legges mer enn gjerne til rette for et skikkelig eventyrbryllup om man ønsker å feire tre dager til ende – sommer som vinter.

– Vi kan ro brudeparet «til gards» i Seletuns egen robåt, stelle i stand til vielsesseremoni i blomsterengen under løvtrærne og servere gjestene en nydelig bryllupsmeny bestående av kortreiste, økologiske råvarer – for å nevne noe, forteller Hofstedt.

– Ikke minst har vi et ekte brudehus med «jomfrubur» og egne rom til forlover og brudepiker, om man ønsker en skikkelig gammelromantisk vri, smiler han.

 

Dere kryper tettere sammen under skinnfellen. Store snøfnugg daler lydløst ned i den hvitkledde skogen rundt dere, og den lune stillheten brytes kun dombjellene og hestehovenes myke møte med underlaget der dere glir frem. Lyslyktene langs veien er tent og viser vei inn i skumringen, inn i et eventyrland.

337084_196398020454824_1632541145_o

Med ett åpner landskapet seg. Vannet sover taust under sin blåhvite hinne, men ved bredden yrer det av liv. Lyset i de smårutete vinduene ønsker varmt velkommen, akkompagnert av latter og musikk på tunet. Dere ser på hverandre. To hender møtes under skinnfellen og det kribler i magen.

Endelig er dagen før dagen kommet.

Untitled-2

Seletun er like idyllisk og vakkert vinter som sommer. I amfiet, som vist på bildet nederst til venstre, kan det dekkes til opptil 100 personer, under tak, godt innpakket i skinnfeller og ullpledd, mens de nyter et godt måltid og underholdning på utescenen foran.

Av de beste i Europa

Seletuns historie involverer en hel del ulike mennesker og bruksmåter. På 60-tallet ble småbruket kjøpt av en katolsk prost, som tilførte tunet fem verneverdige hus fra Sogn og fikk vigslet det ene til bruk som katolsk kapell. Siden var Seletun mer eller mindre herreløst, før Norges miljøvernforbunds (NMF) Kurt Oddeklav oppdaget stedet og bestemte seg for å satse.

Siden 1993 har tunet vært i NMFs eie, driftet gjennom avdelingen Miljøtrekløveret, og kan etter uttalige dugnadstimer og mye støtte fra næringslivet i dag skilte med å være et opplevelsessenter for læring om byggeskikk, energi og miljøvern. Ikke minst er Seletun ett av Europas mest miljøvennlige hotell.

– Alle de fem husene på Seletun har hver sin byggeteknikk og tretype, og alle fasader er ubehandlet. Dette for å vise gamle byggeteknikker samt se hvordan ulike tretyper preges av tidens tann. Dessuten er Seletun bygget opp for å vise folk at det er fullt mulig å bygge miljøvennlig og samtidig ha alle moderne fasiliteter på plass, slik vi har her, forklarer Hofstedt.

Natur og miljø i fokus

Seletun har stort fokus på energibesparende løsninger i alle ledd, det være seg blant annet eget renseanlegg for kloakk og solfangere med varmt vann til oppvarming – og ikke minst nøye utvalgte leverandører av alt fra tjenester til matvarer til kjøkkenet.

– Dessuten er vi opptatt av å ta vare på naturen rundt oss; kratt, blomster og trær får gro villt og det gjør at dyre- og fuglelivet er yrende rundt Seletun. Skogen er full av hjort, og med forbundets sjef Kurt Oddekalv i spissen med fellingstillatelse kan vi med stolthet servere ekte kortreist hjortekjøtt i restauranten, utdyper Hofstedt.

Bryllupsplanleggingen gjort enkelt

Sijabra er gratis for alle brudepar! Her kan dere booke lokale, fotograf, blomster og alt dere trenger til bryllupet. Dere kan delegere oppgaver dere imellom, samt finne tips og inspirasjon til den store dagen.
Start planleggingen

Miljøsenteret Seletun

  • Eies av Norges Miljøvernforbund, som driver Seletun gjennom avdelingen Miljøtrekløveret.
  • Seletun har per i dag plass til totalt 37 overnattingsgjester, fordelt på 21 rom i ulike størrelser.
  • Lokalene inneholder flere konferansesaler av ulik størrelse, spisesal med tilhørende eget kjøkken samt utendørs steingrill. Seletuns to barer har alle rettigheter, hvor den ene befinner seg utendørs ved amfiet og utescenen.
  • Seletun kan arrangere utendørs bryllup, og vil ha kunne håndtere opp til 110 personer til bespisning. Det er mulighet for å oppsett av arrangementstelt hvis man ønsker det.
  • Når man besøker Seletun går alt overskudd til arbeid for miljøvern gjennom NMF og man kan være trygg på at belastningen på miljøet blir minst mulig.
  • Utformingen og fasilitetene på Seletun gjør det perfekt til tradisjonsrike bryllup tre dagers til ende, og de tilbyr bryllupspakker på både én, to og tre dager.

Nyhetsbrev

Få inspirasjon til bryllupet og motta tips og råd for evig kjærlighet. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag.