Brudevals, Tips & Råd

Brudevals <3

I dag velges det ofte en sang som har stor betydning for paret, ofte fra tidlig i forholdet, eller en helt spesiell anledning.

Brudevalsen
Brudevalsen/Bryllupsvalsen er en bryllupstradisjon. Det er ikke alltid noe brudeparet gleder seg til, men blir helt sikkert en av gjestenes favoritter fra ditt bryllup. Nyt dansen og det å bare være i hverandres armer under en sang som har betydning for dere. Hvis man følger tradisjonen – skal brudevalsen danses innen midnatt.

Hurtige overblikk
Ved selve dansen er brudeparet de eneste paret midt på dansegulvet, mens gjestene stiller seg i ring rundt. Brudeparet inviterer ofte til at gjestene skal begynne å danse litt inn i sangen, da er det alle mennene som skal be opp sine borddamer.
Neste dans danser bruden ofte med sin far og brudgommen med sin mor, så danser bruden med svigerfar og brudgommen med svigermor sangen etter. – Etter dette er det fritt frem.
Vi følger nok ikke akkurat disse reglene lenger men det er en fin måte å gjøre det på om man ønsker å følge tradisjonen.

Henriette og Torbjørn

Andreas Roksvåg - Sløyfe og Slør

Brudevalsen
Det er vanlig at paret velger en sang som har en betydning for akkurat dem, som en spesiell anledning. Men viktigst er det nok at det er noe som dere liker og har følelser for. I disse dager er det jo også blitt mer og mer show over det hele med brudevalsen, der noen velger å ha en forestilling for sine gjester. Dette er det nok mer av i utlandet enda, men det ser ut til å komme snikende til oss også for de som er «danseløver».

Hvorfor skal man danse brudevalsen innen midnatt?
Denne tradisjonen har en litt usikker opprinnelse, men kan henge sammen med at man på 1800-tallet danset en brudedans omkring midnatt som et overgangsritualer for paret. Der de går fra ugift til gift.

Hvorfor kaster man ris under/etter brudevalsen?
Denne tradisjon er kanskje ikke så kjent i forbindelse med brudevalsen, men i tradisjonens tro er det igjen tillatt for gjestene å kaste ris når brudeparet har danset brudevalsen.
Denne ris-kastingen har det samme formålet som den utenfor kirken; i gamle dager skulle risen symbolisere fruktbarhet og være med på å sikre paret mange barn, mens symbolikken i dag mest går på å sikre brudeparet en lykkelig fremtid.

Fotograf Andreas Roksvåg – Sløyfe & Slør

Bryllupsplanleggingen gjort enkelt

Sijabra er gratis for alle brudepar! Her kan dere booke lokale, fotograf, blomster og alt dere trenger til bryllupet. Dere kan delegere oppgaver dere imellom, samt finne tips og inspirasjon til den store dagen.
Start planleggingen

Nyhetsbrev

Få inspirasjon til bryllupet og motta tips og råd for evig kjærlighet. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag.

Lukk