Det kunne tidligere være strenge regler for bordplasseringen i et bryllup, og mye «skikk og bruk»-bøker er ofte fylt med akkurat dette fremdeles. Noen regler holder man i dag også, om ikke annet for å tilfredstille noen i nærmeste familie.  Men føler at brudeparet i dag har et litt mer avslappet forhold til disse reglene.

Om det er et lite og intimt bryllup kan et langbord være greit om det er det man har sett for seg. Er man litt flere har man litt flere ting å ta hensikt til og man kan da velge et av disse alternativene. Ta først utgangspunkt i hvor mange gjester dere er og størrelsen på rommet.

 

Vakkert intimt bord

Sijabra

Runde bord
Fordelen med runde bord er at gjestene sitter som små grupper og mer intimt. Dette er et + om man har gjester som ikke kjenner hverandre og flere kan være aktivt ed i en samtale. Ha maks 8-10 gjester per bord.

E-Bord
Dette er et flott alternativet til de litt større bryllupene, men kan brukes for de fleste bryllup uansett antall. Gjestene er samlet og alle gjestene vil føle at de sitter «sammen» med brudeparet. Pass på bare på at det er nok plass mellom utstikkerne og på sidene av bordene slik at eventuelt servitører får plass og at gjestene klarer å dra ut stolen uten å slå den i ryggen til naboen eller veggen.

Hestesko
Hestesko er et hyggelig ett annet hyggelig alternativ i forbindelse med bryllup. Fordelen er samme som E, ulempen er at det fort kan bli litt trangt langs bordet om man er mange og få på «toppen» siden det der ikke sitter noen på «innsiden». Det kan også bli stor plass og lite intimt mellom utstikkerne, og da kan det bli litt mindre prat og ikke så mange som får ta del. Viktig er det at bordene som stikker ut fra hovedbordet ikke blir for lange. Da er det bedre å gå for E-Bord.

Brudens plass

Ved bruk av runde bord sitter brudeparet ved hovedbordet som er prominent «øverst» i rommet , evt. kan man velge å ha et langbord med brudepar og noen utvalgte gjester som forlovere og nærmeste familie eller venner, mens resten av gjestene sitter ved runde bord. Brudeparet skal kunne se alle gjestene og også være synlig for gjestene. Hovedbordet dekkes derfor kun på den ene siden. Ved hestesko og E-bord sitter brudeparet alltid på det øverst bordet.

Foreldre sitter ved siden av brudeparet. I følge skikk og bruk skal brudens familie sitte nærmest brudeparet slik at bruden har sin far eller eldste mannlige familiemedlem på sin høyre side mens brudens mor sitter til venstre for brudgommen. Brudgommens foreldre sitter ved siden av hver av brudens foreldre. Forlovere skal sitte nært brudeparet og ha hverandre til bords om de er av ulikt kjønn. – men som sagt tidligere dette er av gammel skikk og bruk så helt opp til dere. Men at brudeparets foreldre sitter ved siden av deres sønn/datter er meget vanlig.

Resten av gjestene i bryllupet plasseres etter skjønn, familiemedlemmer og øvrige gjester om hverandre. Forsøk å plassere mennesker dere tror vil passe sammen slik at samtalen rundt middagen går av seg selv. Dette vil gjøre bryllupsmiddagen hyggeligere både for dere og gjestene. Det med at man skal blande gjestene og at venner ikke sitter sammen er opp til dere, men husk at alle skal ha det koselig og samtalene går jo lettere om man kjenner hverandre eller har samme interesser.

Toastmaster skal sitte slik at han/hun kan kontaktes av dem som er ansvarlig på stedet og ha en oversikt over servitører og andre som skal ta del under middag og kaffe.
Toastmaster bør også være synlig for alle gjestene.

Men til syvende g sist husk at det er deres store dag og at tradisjoner er til for å brytes eller kuttes ut om man ønsker det. Ta med noe og finn andre løsninger på hva som passer dere best og som passer inn i deres bryllup planer og stå for det!

Ha en strålende fest!
Cheers

Nyhetsbrev

Få inspirasjon til bryllupet og motta tips og råd for evig kjærlighet. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag.