Festbordet kan dekkes på utallige måter, det er bare fantasien din som setter grenser ettersom det ikke er noen fasit på hvordan dette skal gjøres. Du har utallige muligheter på å imponere dine gjester med din borddekking. Likevel er det noen retningslinjer og tips som bør ligge til grunne på ethvert festbord dersom du går den tradisjonelle veien.

 

Enten du ønsker en stilren og minimalistisk borddekking, eller om det personlige og fargerike er mer din stil, så er det ikke alltid så mye som skal til for å dekke opp drømmebordet. Sørg for å ha basisreglene på plass, så går resten som en drøm! Vi gir deg her tips til hva som bør være på plass før du kan slippe kreativiteten løs.

Kuverten
Pass på at hver kuvert er ca. 60 cm bred. Kuverten skal romme alt en gjest behøver for å innta måltidet, dvs. bestikk, glass, kuvertasjett og serviett (lær å brette servietter her). Du kan også gjerne bruke en dekketallerken for å tilføre borddekkingen det lille ekstra. Dekketallerkenen skal stå ca. 1,5 cm fra bordkanten, og plasseres midt i kuverten. Middagstallerken og evt. suppetallerken til forrett plasseres oppå dekketallerkenen.

 

Wedgwood Jasper Conran Tilby

Designforevig

Bestikk
Bestikket skal ligge i den rekkefølgen det benyttes, slik at bestikk til forrett ligger ytterst slik at gjesten skal kunne jobbe seg innover. Kniv legges til høyre og gaffel til venstre. Knivbladet skal alltid ligge vendt inn mot tallerkenen. Pass også på at bunnen på bestikket ligger på linje med nedre del av middagstallerkenen. Dessertskje eller -gaffel skal ligge vannrett over tallerkenen med håndtaket til høyre. Tørk gjerne over bestikket en ekstra gang for å sikre at det ser fint ut. Storfint besøk? Husk at det aldri skal dekkes på med mer enn tre sett gafler og tre sett kniver av gangen. Om man har flere retter enn dette legger man bestikk på før neste rett kommer for hver rett utover dette.

Skaugum

Designforevig

Glass
Glassene skal også stilles opp i den rekkefølgen de benyttes, og plasseres på en linje til høyre bak kuverten. Serveres det hvitvin til forrett så skal hvitvinsglass stå plassert lengst til høyre osv. Det skal alltid være et vannglass ved kuverten, dette skal plasseres helt til høyre for de andre glassene, litt lenger bak for å være enkelt tilgjengelig under hele måltidet. Det skal aldri være mer enn totalt 4 glass per kuvert.

Holmegaard Perfection

Designforevig


Tradisjonelt eller moderne?
Punktene over er ment for ekstra spesielle anledninger. Til mindre selskaper trenger du på ingen måte å ta frem målebåndet for å lykkes med borddekkingen. Det finnes mye flott dekketøy, porselen, glass og andre dekorative ting man kan dekke et bord med til hverdags og selskap av alle slag og høytidelighet. Viktigst er det å sørge for at gjestene har god nok plass, og at det som trengs for å innta et måltid er på plass i kuverten.

Amazonia fra Villeroy & Boch

Designforevig

Det finnes ingen fasit på hva som er riktig eller galt. Slipp kreativiteten løs og finn din stil!!

Bilder fra Designforevig

Bryllupsplanleggingen gjort enkelt

Sijabra er gratis for alle brudepar! Her kan dere booke lokale, fotograf, blomster og alt dere trenger til bryllupet. Dere kan delegere oppgaver dere imellom, samt finne tips og inspirasjon til den store dagen.
Start planleggingen

Nyhetsbrev

Få inspirasjon til bryllupet og motta tips og råd for evig kjærlighet. Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag.